Mijn Familiegeschiedenis

Er is mij nog al eens gevraagd waar mijn familienaam vandaan komt. En dat hij mij natuurlijk ook gefascineerd. Mijn vader had daar in zijn tijd niet zo veel belangstelling voor maar mij heeft het nooit los gelaten. De vragen zoals: Waar kom ik vandaan? Waar ligt mijn oorsprong? Hoe lopen de familielijnen enz. Vandaar dat ik daar een aantal jaren geleden eens flink ben ingedoken en zo kwam ik uiteindelijk uit in het Duitse plaatsje Schimsheim een klein gedeelte van de iets grotere plaats Saulheim in de Rheinhessen streek.

Dit plaatsje Schimsheim ligt in de buurt van de Rijn en van de koningsstad Mainz. Ik ben er toen geweest en heb een ontmoeting met de burgemeester gehad die mij weer wees op diverse bewoners met de achternaam Schimsheimer.(Destijds werd het nog zo geschreven dus zonder 2x sch)

Edwin bij de Burgemeester van Schimsheim (Augustus2014)

Bij een van hen ben ik mede dankzij Astrid (Leenders) met wie ik destijds deze reis maakte had op visite geweest. Van het hele verhaal dat in Schimsheim begint, heb ik een soort mini documentaire gemaakt. Het verhaal begint bij de schoenmaker Johann Wilhelm Schimsheimer die rond 1789 vanuit Schimsheim emigreert naar Amsterdam om een nieuw leven aldaar op te bouwen. En ik heb e.e.a natuurlijk ook geromantiseerd met het idee dat Johann Wilhelm voor zijn vrouw Johanna Magdalena zijn zelfgeschreven lied destijds heeft gezongen om haar over te halen om met hem mee te gaan. Het lied en de mini documentaire heet dan ook ‘Wir müssen gehen’.